GHEE
“L’OR LÍQUID”
AYURVEDA
LES QUALITATS
MEDICINALS I DIVINES
del GHEE
i
Com preparar GHEE a casa?
“L’Elixir Daurat”.
❝ El llum d’un llum de Ghee és més bonica i brillant que qualsevol altre llum.
❝ EL GHEE ❞
i les Escriptures Vèdiques
❝ El ghee és un símbol sagrat d’auspiciositat, nutrició i curació.
დ Ayurveda
Tanmateix com el Ganges, el Ghee és un element central de la cultura vèdica i ha fluït durant segles a través de tots els aspectes de la cultura índia.
❝ El Ghee és el primer i el més essencial de tots els aliments.
დ Vedes
❝ la llet de vaca té l’essència de totes les plantes,
❝ i el Ghee, és l’essència de la llet.
დ Vedes
El ghee està amagat a la llet, com el Senyor Diví està amagat després de la creació.
És a través de la introducció d’Agni a la llet, que el Ghee és revelat.
❝ Del ghee flueix el suport de tots els mons.
დ Mahabharata
El ghee és l’ofrena essencial a Agni (foc) en tots els rituals vèdics.
L’associació del ghee amb la llum i la brillantor es troba a molts passatges dels Vedas.
De fet, la paraula sànscrita per a Ghee és Ghritam, que prové de l’arrel ‘ghr’, que vol dir brillar.
El consum de ghee ofereix el millor combustible per al foc digestiu (Agni).
El Ghee augmenta les qualitats sàttviques de la vida, permetent que tant els elements subtils com grollers del nostre ésser (el cos, la ment i l’esperit), cremen amb una brillantor refinat.
❝ El Ghee augmenta la intel·ligència, refina l’intel·lecte i millora la memòria.
დ Charaka Samhita
El Ghee es manifesta a través de l’energia del Sol:
- Sana el cos i l’ànima.
- És la base de la cocció i la digestió.
- Dóna alegria i el plaer de desitjar felicitat als altres.
- Escalfa el cos i l’ànima.
- Suavitza tots els òrgans.
Es troben referències del Ghee a Dharmasutra, Bhagavat Gita i Rig Veda.
El Ghee té un significat espiritual especial i és una part important de totes les cerimònies védiques des del naixement fins a la mort.
A la mitologia hindú: Prajapati, el senyor de les criatures, va preparar ghee, batent-lo amb les seves pròpies mans i el va fer servir per crear la seva pròpia descendència.
· ◉ ·
❝ El Ghee construeix l’aura
i alhora ens protegeix.
Se’n diu Kavach (armadura).
❝ Les Qualitats del Ghee ❞
Propietats Ayurvèdiques
El Ghee és considerat a Ayurveda com un dels Cinc Nèctars Divins (Panchamrita).
|➻ Qualitats del Ghee:
- Sabor: dolç.
- Potència: freda.
- Regust post-digestiu: dolç.
- Qualitats: calmant, suau, oliós, nutritiu i hidratant.
- Doshas: equilibra Vata i Pitta
- Energia: és un aliment sàttvic que promou la salut física, mental i espiritual.
Shushruta enumera les diferents propietats del Ghee en el seu tractat ayurvèdic “Shushruta Samhita” – segle III d. C.:
- El Ghee augmenta la untuositat i elasticitat en els teixits,
- lubrica i alleuja el moviment ascendent al tracte digestiu,
- serveix d’ajuda a la bogeria, epilèpsia, còlic, febre i distensió de l’abdomen,
- redueix les doshas: vata i pitta,
- activa i augmenta l’agni,
- millora i enforteix la memòria, la saviesa, la intel·ligència,
- dóna brillantor i vida a la pell ia la veu,
- realitza la bellesa, la suavitat del cos, la vitalitat, el vigor, la força i la durada de la vida,
- és afrodisíac,
- és bo per a la visió,
- augmenta kapha dosha,
- protegeix dels mals hàbits,
- destrueix verins i dimonis.
❝ El Ghee està entre les millors substàncies Rasayana.
დ Charaka Samhita
· ◉ ·
❝ El Ghee purifica la ment.
Aclara la ment de desitjos il·lícits i la torna més forta.
❝ El Ghee i Ojas ❞
Vitalitat, Fortalesa i Immunitat
❝ El Ghee és l’aliment que produeix més Ojas a la terra.
დ Maya Tiwari
Tot i que el Ghee encén i augmenta el foc digestiu, del qual depèn tota nutrició, ho fa sense agreujar Pitta, el funcionament elemental del foc dins del cos.
A Ayurveda, el terme Ojas es fa servir per representar la immunitat.
❝ El Ghee juntament amb la llet es considera la millor combinació dietètica antienvelliment.
დ Charaka Sutrasthana
El Ghee és un dels aliments i substàncies essencials per millorar Ojas.
Aquestes substàncies combaten l’envelliment i milloren de manera natural la immunitat.
❝ Ulles mora al cor, és de color blanc, groguenc i vermellós i si aquest es destrueix, el ésser humà també morirà.
დ Charaka Samhita
Ulles és la part essencial de tots els teixits del cos.
Ulles és el fluid responsable de la salut i l’energia en general.
La qualitat untuosa del ghee augmenta els sucs del cos (rasa), facilitant el moviment i el transport de nutrients i deixalles.
Com que és una base greixosa, el ghee augmenta kapha dins del cos i, per tant, augmenta el subproducte més refinat de kapha que és Ojas (l’essència de la immunitat i la vida)< /em>.
Com que el ghee alimenta el foc digestiu, facilita la conversió de kapha cru a Ojas.
· ◉ ·
❝ El Ghee dóna poder per actuar.
La persona es torna
amable i confiada.
❝ El Ghee i la Pell ❞
Massatges i altres usos
|➻ Sneha:
La qualitat de l’Amor
Sneha és una paraula sànscrita el significat de la qual expressar mitjançant el tacte, l’amor i la cura.
Sneha és sentir i saber que algú es preocupa per tu i que estàs sent consolat i apreciat.
Els textos ayurvèdics parlen de quatre Substàncies per a Snehana (l’aplicació de substàncies olioses al cos):
- Taila (Oli),
- Vasa (Grasa animal),
- Majja (medul·la òssia)
- i Ghrita (ghee).
D’aquests, el Ghee (ghrita) es considera el superior i el més elevat.
Ghee suavitza i enforteix, protegeix i nodreix la pell.
Ghee augmenta la força general, la brillantor i la bellesa natural del cos.
El Ghee a l’Índia ha estat la substància preferida per a la pell, però, atès que és més car que l’oli, avui la seva utilització principal és només per a fins interns.
Encara que encara avui, es fa servir externament per a persones ancianes i nadons.
❝ Massatge Shantala ❞
Les mares a l’Índia fan massatges als seus nadons amb ghee.
El Ghee es considera una de les millors substàncies per al Massatge Abhyanga, Shantala i Automassatge.
|➻ Massatge Abhyanga, la Pell i el Ghee
El Massatge Abhyanga permet que les qualitats del Ghee penetrin directament als teixits més profunds, sense passar pel sistema digestiu.
Per a Ayurveda, la pell és un òrgan de digestió i per tant és capaç de digerir les substàncies que penetren a través d’aquesta.
El que es col·loca a la pell s’absorbeix al cos.
Literalment ‘ens mengem‘ el que posem a la nostra pell.
❝ Ayurveda ens suggereix que no et posis res a la pell que no et puguis menjar.
დ Ayurveda
|➻ Altres usos externs del Ghee
A l’antiga Índia i encara avui, es qualifica el Ghee com una magnifica substància Ropana (que accelera la curació) i se celebra la seva eficàcia en facilitar la sanació de ferides.
- S’aplica a ossos trencats i contusions.
- És molt eficaç per a tot tipus d’erupcions i problemes de la pell com la psoriasi, l’èczema, la dermatitis, etc.
- També s’utilitza en cremades per foc i productes químics.
- El Ghee és un excel·lent agent cicatritzant de ferides, quan s’aplica localment.
- S’aplica sobre les sutures quirúrgiques per a una curació ràpida de la ferida.
- En els nens, mentre es perfora el lòbul de l’orella, primer s’aplica ghee per a reduir el dolor i la rigidesa.
- S’aplica Ghee en llavis esquerdats, mugrons esquerdats en mares lactants i per a la curació general d’esquerdes a la pell.
- L’aplicació de Ghee sobre l’àrea del cuir cabellut ajuda a calmar la ment.
· ◉ ·
❝ El Ghee purifica la Consciència.
De mica en mica, la veu de la consciència és clarament audible.
❝ El Ghee i l’Embaràs ❞
Usos del Ghee durant el període d’embaràs.
|➻ Els Textos Ayurvèdics
sobre el Ghee i l’Embaràs.
Des de la perspectiva Ayurveda, el Ghee és un ingredient dietètic essencial durant l’embaràs.
Això és degut a que el Ghee és per a la Saviesa Vèdica una substància dolça que és agradable per a qualsevol persona des del seu naixement.
En múltiples dels Antigues Escriptures Ayurvèdiquesდ es recomana l’ús del Ghee durant l’Embaràs:
- Els primers 12 dies d’embaràs, especialment, la mare embarassada ha de consumir ghee.
- El tercer mes s’administrarà llet, ghee i mel a l’embarassada.
- En el cinquè mes d’embaràs, cal administrar llet i ghee.
- En el sisè mes, cal administrar llet i ghee processats amb herbes dolces.
- En el setè mes, el ghee es pot processar amb herbes de nyam silvestre, etc. i administrar-se.
- El vuitè mes, s’ha de donar de beure llet i ghee.
També s’aconsella donar papilla d’arròs processat amb ghee. - El Ghee és una de les substàncies dietètiques que les dones embarassades poden prendre diàriament.
დ Charaka Samhita, Susruta Samhita, Ioga Ratnakara, Bhavaprakasha.</
|➻ Aplicacions externes del Ghee durant l’Embaràs
- En cas de sangrat durant l’embaràs, s’ha d’aplicar Shata Dhauta Ghrita* a tota l’àrea sota el nivell del melic.
* Preparació: El Ghee es barreja en una quantitat igual d’aigua, es tritura bé i es drena l’aigua. Aquest procés es repeteix de 10 a 15 vegades i s’aplica per sota de la regió umbilical per estabilitzar l’embaràs. - El Ghee amb Cúrcuma* és un excel·lent remei per a les esquerdes i estries, durant l’embaràs.
* Preparació: En una tassa de Ghee es barreja amb una culleradeta de cúrcuma en pols. S’aplica sobre l’abdomen, flancs, part inferior dels pits i glutis per prevenir les estries. - Ghee s’unta tradicionalment sobre el palmell i els peus per alleujar la sensació de cremor.
- A la dona embarassada, poc després que comencin els mals de part, se li fa un massatge amb oli i un bany d’aigua calenta.
Després d’això, pren una papil·la juntament amb ghee.
❝ Shata Dhauta Ghrita ❞
❝ El Ghee aporta força espiritual.
Dóna voluntat i genera l’energia per al desenvolupament espiritual.
Aspectes moderns e
importants del Ghee
|➻ Alta temperatura de cremat.
Quan un oli a la cuina comença a fumejar ja s’ha cremat.
Escalfar un oli per sobre del seu punt de fum*, pot portar-lo a assolir el seu punt d’inflamació i provocar un incendi, però també, i no menys important, es descomponen els fitonutrients que conté, l’oli s’oxida i forma radicals lliures perjudicials per a la salut.
Malauradament, alguns dels olis per cuinar, com l’oli de canola, l’oli de cacauet, l’oli de blat de moro i l’oli de soja generalment es modifiquen genèticament i, sovint, també s’hidrogenen parcialment per augmentar-ne l’estabilitat.
El Ghee, és una excel·lent opció per cuinar a causa del seu alt punt de fum (260ºC/500ºF).
Podem fer servir Ghee per enfornar, saltar i rostir sense córrer el risc de destruir els nutrients que conté i que són especialment meravellosos.
დ El punt de fum és la temperatura a la qual un oli o greix comença a alliberar compostos de descomposició, que són completament visibles, quan el producte es crema.
|➻ Replet de vitamines liposolubles
Afegir algunes porcions de ghee al seu dia és una excel lent manera d’esprémer algunes vitamines liposolubles addicionals. Pot ajudar a augmentar la seva ingesta de vitamina A, vitamina E i vitamina K, tots nutrients importants que tenen un paper en tot, des de mantenir una visió saludable fins a mantenir la pell brillant.
Això pot ser especialment crucial si pateix alguna afecció com la síndrome del intestí permeable o irritable, o la malaltia de Crohn, ja que el seu cos pot tenir dificultats per absorbir aquestes vitamines solubles en greix. Ghee beneficia la seva salut en proporcionar un impuls d’aquests nutrients per ajudar-lo a satisfer les necessitats diàries.
|➻ No conté Lactosa ni Caseïna
Per a moltes persones aquest seria un dels millors beneficis del ghee.
Algunes persones tenen al·lèrgia a la llet, que pot ser deguda a una major sensibilitat a la caseïna, i altres poden ser hipersensibles a la lactosa.
Per a les persones amb al·lèrgia a la caseïna, la reacció pot incloure inflor de llavis, boca, llengua, cara o gola; urticària; o congestió.
Les persones amb intolerància a la lactosa tenen dificultats per pair la lactosa del sucre de la llet, però els símptomes són generalment molt menys perillosos que una al·lèrgia a la caseïna.
Els símptomes de la intolerància a la lactosa poden incloure inflor, flatulència, nàusees, vòmits, gorgots i rampes.
La majoria de les persones que tenen sensibilitat a la caseïna o la lactosa no tenen problemes amb el Ghee, ja que aquests elements s’han eliminat mitjançant el clarificat i el colat.
|➻ Conté Butirat (àcid gras)
El butirat, o àcid butíric, és un àcid gras que té un paper important en la salut intestinal.
Alguns estudis suggereixen que ajuda a mantenir nivells saludables d’insulina, combatre la inflamació i alleujar la colitis ulcerosa.
El Butirat també ho produeix la flora intestinal quan mengem fibra.
El Butirat és una font d’energia per a les cèl·lules del còlon i és clau per a promoure una flora intestinal saludable.
|➻ El seu Sabor és intens.
En eliminar els sòlids de llet i l’aigua de la mantega, el ghee té un sabor més fort i intens que la mantega.
El seu sabor pot ser que sigui més semblant a la nou, i més ric i profund que la mantega.
Cuinar amb ghee, és un plaer d’aroma i sabor.
|➻ El Ghee enforteix els ossos
La incorporació del Ghee a la dieta pot ajudar a complementar les necessitats de vitamina K.
La vitamina K és essencial per a la coagulació de la sang, la salut del cor i la funció cerebral. Però és fonamental quan es tracta de mantenir els ossos sans i forts.
Això és degut a que la vitamina K està directament involucrada en el metabolisme ossi per mantenir el calci en els ossos.
El Ghee proporciona una petita quantitat de vitamina K, però pot marcar la diferència quant a la salut dels ossos, els cabells i les ungles.
|➻ Promou la pèrdua de pes saludable
Els àcids grassos del ghee i l’oli de coco poden afavorir i augmentar la crema de greix i ajudar a accelerar la pèrdua de pes.
El CLA (àcid linòleum conjugat), un dels principals àcids grassos que es troben al ghee, també s’ha associat amb una reducció de la massa greix corporal.
|➻ Alleugereix la inflamació
Tot i que la inflamació pot ser una resposta immunitària normal per ajudar a defensar el cos contra invasors estranys, es creu que la inflamació a llarg termini contribueix al desenvolupament de malalties cròniques.
Ghee conté butirat, un tipus d’àcid gras que s’ha demostrat que inhibeix la inflamació en alguns estudis realitzats.
Això podria tenir beneficis per prevenir afeccions inflamatòries com l’artritis, la inflamació intestinal, l’Alzheimer, la diabetis i fins i tot certs tipus de càncer.
· ◉ ·
❝ El Ghee enforteix
la força de voluntat.
Dóna ganes de continuar desenvolupant-se, malgrat totes les dificultats i problemes.
Com preparar
GHEE a casa?
Mètode fàcil i casolà per fer Ghee.
1| Poseu la mantega sense sal en un cassó mitjà i pesat.
Ajusta el foc a mig gas fins que la mantega es fongui.
Abaixa el foc fins que la mantega bulli i continua cuinant a aquesta calor.
No tapeu l’olla o cassola.
2| La mantega començarà a fondre’s, després es tornarà lletosa.
Si vols que es fongui més ràpid, pots remenar mentre es fon.
O tallar-la a trossos petits (com daus) abans de posar-la a la cassola.
3| La mantega començarà a fer escuma.
Al cap de poc temps l’escuma desapareixerà i començaran a formar-se bombolles.
Notaràs que comença a espurnejar.
4| Les bombolles s’aniran tornant transparents.
En aquest moment, si vas retirant les bombolles amb un utensili de fusta, podràs veure que el líquid es torna transparent.
La mantega començarà a olorar crispetes de blat de moro.
Vigila de prop el ghee, ja que a partir d’ara, es pot cremar fàcilment.
5| Després de poc temps, es tornaran d’un bonic color daurat.
I de mica en mica passarà a un color daurat clar.
Amb una cullera neta i seca pots apartar part de lʻescuma de la part superior i veure si el ghee està transparent fins al fons.
Quan estigui transparent i hagi deixat de espurnejar i de fer soroll, cal retirar-lo del foc.
Tenir el colador i el pot preparats per colar ràpidament, perquè la calor residual de l’olla no cremi el residu.
Abocar-ho i colar-ho amb un colador de roba.
En un recipient de vidre net i sec, amb tapa hermètica.
Al fons de la cassola i al colador quedaran les substàncies de rebuig.
❝ Conservació del Ghee.❞
El ghee es pot guardar al prestatge de la cuina, cobert. No necessita refrigeració.
Les seves propietats medicinals milloren amb el temps.
No utilitzar una cullera humida per treure el Ghee, i procurar que no entri aigua al recipient, ja que això crearà les condicions perquè els bacteris creixin i espatlin el ghee.
· ◉ ·
VIDEO
Elaboració del Ghee
Saroj Kinikar
❝ Que ho gaudiu ❞
Salut i Ayurveda
❝ COMPARTEIX
❝ FAQS Ayurveda
¿Qué es Ojas?
Ojas és el suport vital que ens protegeix. Ojas enforteix la nostra immunitat i equanimitat. Optimitza el funcionament del Prana i el Agni. Gràcies a Ojas, desenvolupem l’equanimitat i una confiança profunda en el que som i en allò que volem manifestar.
També us pot interessar
Avís: Tots els continguts publicats a "ayurveda.cat" tenen un caràcter merament informatiu i no substitueixen en cap cas la consulta mèdica o l'assessorament professional qualificat. Ayurveda.cat no pot donar, ni dóna, cap mena de consell mèdic. Davant qualsevol problema de salut específic, consulteu al vostre metge o farmacèutic. En cas de dubte sobre el tema, consulteu el nostre full de descàrrec de responsabilitat.
Dades i Cookies: ayurveda.cat no recull cap tipus de dades de les vostres visites. Política de Privacitat.