KITCHARI | Recepta Ayurveda Depurativa d’arròs i llenties

Kitchari - Arroz Depurativo - Receta Ayurveda

KITCHARI
RECEPTA DEPURATIVA

Recepta Ayurveda
D’ARRÒS I LLEGUMS

Recepta Ayurveda - kitchari

KITCHARI


Els Kitchari (potser Kitxari, amb català) són l’element més important de la cuina ayurveda per que fa a la curació nutricional. Són bàsicament un guisat d’arròs, cuinats amb algun tipus de llegum i verdures.

Hi ha diverses receptes de Kitchari, i totes giren al voltant de l’ Arròs i la llentia Mung, complementat amb una infinitat de variacions depenent de les espècies i verdures que es facin servir.

Es l’àpat bàsic en les teràpies de neteja de la Medicina Ayurveda, ja que es profundament desintoxicant i depuratiu. Són molt fàcils de digerir i d’assimilar, i en funció dels propòsits curatius es van variant les herbes, espècies i ingredients.

Cal cuinar-los fins que tant els llegums com el cereal que s’hagi fet servir estiguin molt tous, però no gomosos.

Es poden preparar cuinant els ingredients per separat, sobretot si fem servir arròs basmati, ja que el seu temps de cocció és molt inferior al de qualsevol llegum. Les herbes i espècies es cuinen amb l’arròs, i les verdures es cuinen al vapor.

doshas ayurveda

EL KITCHARI
I ELS DOSHAS


El Kitchari és la millor recepta ayurvèdica per depurar i equilibrar els tres doshas:

VATA, PITTA i KAPHA


QUIN ÉS
EL TEU DOSHA?


VATA – PITTA – KAPHA

TEST AYURVEDA

doshas

El Kitchari
i els seus benificis
  • Recepta Depurativa i Monodieta

    El Kitchari es un plat que ens ofereix els nutrients essencials per ajudar al sistema digestiu en el seu procés de desintoxicació i neteja,

    El Kitchari es conegut per la seva capacitat per a desintoxicar l’organisme, purificar la digestió, alentir l’envelliment de les cèl·lules i equilibrar els tres doshas: vata, pitta i kapha.

    El Kitxari es una recepta molt  utilitzada en processos de depuració, sobre tot durant els canvis d’estacions. També pot ser consumida com mono-dieta.

  • El Kitchari, una recepta molt digestiva.

    És un àpat ideal per a aquelles persones que tenen poca capacitat digestiva i molta acumulació d’Ama (toxines).

    És una recepta de potencia calenta i energitzant, que ens ajuda a recuperar el foc digestiu (Agni).

  • Dieta Sátvica

    És un menjar Sátvic, molt recomanat dins d’un estil de vida ayurvèdic. Ideal per a nens i gent gran, o aquelles persones que es trobin en períodes de convalescència ja que ajuda a recuperar gradualment la vitalitat i la salut i és de fàcil digestió.

    La recepta del Kitchari és molt utilitzada pels Ioguis, és molt nutritiva, de fàcil digestió, que dona lleugeresa al cos i claredat a la ment.

El Kitchari
Ingredients
  • Els Ingredients del Kitchari

    ➻ 3/4 a 1 tassa de llenties vermelles (tenir-les en remull del dia abans). A l’India s’utilitza el “mung dahl”

    ➻ 3 cullerades de Ghee o bé Oli d’Oliva (3 a 4 cullerades soperes)

    ➻ 2 culleretes de llavors de comí

    ➻ 1 cullereta de llavors de mostassa

    ➻ 1 cullereta de llavors de coriandre mòltes

    ➻ 1 cullereta de gingebre mòlt (també pot ser fresc tallat i triturat)

    ➻ 1 cullereta de cúrcuma mòlta (també pot ser fresca tallada i triturada)

    ➻ 1 cullereta d’asafètida (Hing)

    ➻ 1 tomàquet

    ➻ Verdura al gust (albergínia, carabassó, pastanaga, bolets, …)

    ➻ De 4 a 6 tasses d’aigua (depenent de la cremossitat desitjada)

El Kitchari
La Preparació
  • La Preparació del Kitchari

    1. Posar el Ghee o bé l’oli d’oliva en una olla a foc lent, esperant l’aroma característic del ghee, a les hores afegir les 2 cullerades de llavors de comí i deixar-les que s’impregnin amb el Ghee durant un minut
    2. Afegir les llavors de mostassa i tapar l’olla (quan s’escalfen, les llavor de mostassa exploten).
    3. Després escalfar afegir el gingebre fresc i triturat.
    4. Tot i que les llenties han d’estar en remull des del dia anterior, millor tirar-les des del principi perquè quedin més toves.
    5. Afegeix el tomàquet pelat i trinxat.
    6. Incorporar les verdures. Les verdures es poden triar segons el teu Dosha (un altre dia en parlarem)
    7. Afegeix l’arròs i deixa que es barregi amb el preparat i li doni sabor durant (uns dos o tres minuts)
    8. Afegir 1 o 2 tasses d’aigua si fos necessari, sense que sobrepassi el nivell de l’arròs i les llenties.
    9. Incorporar el coriandre, la cúrcuma mòlta i la asafètida i amb una cullera de fusta, remenar-ho de tant en tant.
    10. Mantenir al foc fins que l’arròs i el llegum, estiguin tous. Si es menester, cal afegir més aigua a mesura que es necessiti.
  • GHEE (mantega clarificada):

    El Ghee (mantega clarificada) o també anomenat “or líquid“, és molt preuat a l’Índia per les seves qualitats terapèutiques i forma part de la seva alimentació des de temps immemorials.

    El Ghee facilita les digestions i té un efecte de lubricació sobre les articulacions i calmant del sistema nerviós.

    És ideal per cuinar, ja que es manté estable fins als 250 ºC. (aguanta la temperatura sense cremar-se ni fer fum, més que qualsevol oli).

Lottus Recepta Ayurveda

VIDEO



❝ Que ho Disfruteu ❞

Salud y Ayurveda

lottus 15bis

Que t’ha semblat la Recepta?
Puntua-la!. Gràcies.

Average rating 4.8 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.


Avís: Tots els continguts publicats a "ayurveda.cat" tenen un caràcter merament informatiu i no substitueixen en cap cas la consulta mèdica o l'assessorament professional qualificat. Nosaltres no podem ni donem consells mèdics. Davant qualsevol problema de salut específic, consulteu al vostre metge o farmacèutic. En cas de dubte sobre el tema, consulteu el nostre full de descàrrec de responsabilitat.

Dades i Cookies: Les vostres dades estan protegides. Política de Privacitat.