Vata Dosha – Els Massatges per a Vata

Masajes Ayurveda para Vata Dosha

VATA DOSHA
AYURVEDA

vata dosha ayurveda

VATA DOSHA
l’energia del moviment.

Vata és la força que regeix tots els moviments del cos:

 • la circulació de la sang
 • els moviments de la digestió i l’evacuació
 • el batec del cor
 • el moviment de la ment: els pensaments,
 • el moviment de pitta y kapha…

Vata en equilibri:

 • és molt expressiu,
 • és de pensament clar i lúcid
 • és molt creatiu
 • és un entusiasta de la vida, …

Vata en desequilibri es manifesta en:

 • sensació de fred
 • dolor i cruixits a les articulacions
 • la pell, els nadius, les orelles seques
 • restrenyiment
 • ansietat, por, angoixa
 • la ment dispersa i el pensament accelerat
 • insomni, …

Vata és fred, lleuger, sec, subtil, fluid, variable, irregular, …
En conseqüència, l’excés de Vata es pot equilibrar amb calor, calma i estabilitat.

Ajuden a Vata:

 • els colors i aromes càlids,
 • la música suau i relaxant,
 • l’alimentació amb menjars calents i nutritius,
 • les activitats com el ioga i la meditació,
 • i tractaments corporals (els massatges) que són la millor eina per calmar i equilibrar Vata, ja que l’ajuden a restaurar l’harmonia de manera immediata.

vata dosha ayurveda

TERÀPIES CORPORALS
de Massatge
per a Vata Dosha

Les Teràpies de Massatge amb olis calents, els tractaments corporals, arribar a la Ment a través del Tacte, són teràpies fonamentals en l’Ayurveda per restaurar l’equilibri de Vata.
No ja tan sols per a les persones Vata sinó per a qualsevol persona que pateix un desequilibri del seu Vata, encara que no sigui el seu dosha dominant.

L’efecte que produeix en els desequilibris (angoixa, sequedat, pors, dolor articular, fredor, insomni, …) és immediat i amb una eficàcia molt superior a la dels medicaments químics amb coneguts i desconeguts efectes secundaris.

Els Olis Ayurvèdics tenen un paper fonamental en l’equilibri de Vata. En sànscrit la paraula utilitzada es “SNEHA” que expressa i es pot traduir com “oli” o  “amor“.
Els seus efectes sobre Vata són similars a l’experiència de ser estimat, d’estar colmat d’amor.
Els Olis calents ens produeixen una profunda sensació de calidesa, estabilitat i confort.

El Massatge Ayurveda per a Vata és la sensació que podem sentir al estar a la vora del foc amb una manta calenta en un dia fred i plujós.

Els millors massatges ayurveda pels desequilibris de Vata són:

 • Massatges Relaxants: Abhyanga, Prishtabhyanga, Padabhyanga.
 • Massatges Bioenergètics: Prànic, Shirodhara, Marmas.
 • l’auto-massatge amb oli.

Com ajuden a Vata els Massatges Ayurveda?

Descobreix els sorprenents efectes que tenen els Massatges Ayurveda per equilibrar Vata Dosha.

El Masaje Relajante Abhyanga Ayurveda produce una profunda sensación de calma y bienestar para Vata Dosha

1| Massatge Abhyanga Ayurveda

En el Massatge Abhyanga per als desequilibris de Vata, el massatgista ayurveda frega al cos de manera rítmica amb l’objectiu d’alliberar les toxines dels teixits, combinat amb moviments més lents i profunds per fer possible que els olis penetrin a les capes profundes de la pell i esdevinguin nutritius per la pell i els teixits.

Ayurveda té molt en compte la qualitat i la quantitat dels olis que s’utilitzen en els massatges. Els Olis han estat macerats o infusionats amb herbes medicinals ayurveda especifiques i s’apliquen calents per tractar els problemes de Vata.

És un massatge únic i molt diferent a moltes altres tècniques de massatge en que també s’utilitzen olis (normalment, en quantitats mínimes) i que es centren més a corregir problemes musculars.

El Massatge Abhyanga Ayurveda desintoxica, tonifica, hidrata, nodreix i suavitza la pell; apaivaga ràpidament els símptomes de l’estrès que es manifesten en el Cos, al induir a la relaxació, la calma, la pau i l’estabilitat profunda de la Ment.

>> Massatge Abhyanga Ayurveda

Shirodhara Ayurveda en Tarragona para la mente dispersa y para calmar Vata Dosha.

2| Shirodhara
– Teràpia Pineal.

Shirodhara és el procés d’abocar l’oli calent en la front en un flux continu que pot anar dels 20 als 60 minuts, dispensat amb un recipient de coure que està suspès per sobre del cap.

La pressió i vibració suaus que proporciona la caiguda del oli en el chakra del tercer l’ull, conegut com Ajna Chakra en Ayurveda, el centre energètic de la intuïció i la visió profunda, té efectes mesurables sobre el sistema nerviós central.

Shirodhara condueix a un estat de tranquil·litat, pau i calma similar a la resposta de relaxació en la meditació avançada.

Proporciona millores significatives en l’estat d’ànim, en la respiració, alentint la cadència i augmentant la profunditat respiratòria.
També millora la pressió arterial i la freqüència cardíaca, i sobre tot proporciona un augment de les ones alfa: les ones cerebrals associades a un estat mental de tranquil·litat i d’augment de la consciencia.

ShiroDhara escalfa la fredor de Vata, arrela la dispersió del pensament i relaxa l’excès de moviment de Vata.

>> Massatge ShiroDhara Ayurveda

Masaje de los Puntos Vitales para el equilibrio de Vata Dosha Ayurveda en Tarragona.

3| Teràpia Marma
– Els Punts Vitals.

Els Marmes són punts de pressió repartits en el cos que actuen com a portals del Prana, la força vital que és l’essència del nostre benestar físic, mental i emocional.

L’estrès, les emocions reprimides o traumàtiques, i les toxines mentals i ambientals es poden acumular en aquests punts, bloquejant el flux de Prana i afectant als òrgans aparellats a aquests punts vitals, incidint negativament en la salut general del cos i la ment.
La manipulació suau dels marmes calma el sistema nerviós, l’agitació i la dispersió mental, enforteix la digestió i alleuja fins a esvair el dolor físic i emocional, símptomes típics de Vata.

Mitjançant una pressió lleugera, el terapeuta ayurveda aplica l’oli calent en els punts adequats, en un moviment circular d’amplitud i duració variable.
En sentit horari, per a l’enfortiment, i en sentit contrari per reduir l’excés de moviment del Prana en els marmas.

Amb el Massatge Marma es dissol l’estancament i s’apaivaga la sobre-excitació.

>> Massatge Marma Ayurveda

Terapia Ayurveda de Sudoració per eliminar toxinas de Vata y Kapha.

4| Swedana
– Teràpia de fomentació.

Swedana és una teràpia ayurvèdica de fomentació (suor), que consisteix en l’aplicació de calor humit.

Abans de Swedana, el terapeuta ayurveda proporciona primer un Massatge Abhyanga amb oli herbalitzat, per aflorar les toxines dels teixits corporals i, a continuació, passat a la sudoració en una cabina adequada, que abasta tot el cos menys el cap.

El vapor generat es fruit de l’ebullició d’aigua in-fusionada amb herbes medicinals ayurveda i que omple la cabina, ajudant al cos a eliminar les toxines a través de la suor. El tractament sol durar uns 10 – 20 minuts, depenent de la  tolerància de la persona.

Aquesta teràpia es molt beneficiosa per les persones amb predominança de Vata, en les que es manifesta la sensació de fred i sequedat.
I també per a qualsevol altre persona amb desequilibri i excés de Vata.

Automasaje Ayurveda para Vata Dosha.

5| L’Auto-Massatge Ayurveda.

Poseu un ¼ de tassa d’oli (millor l’oli de sèsam) i col·loqueu aquesta tassa en una olleta amb aigua i fer-la bullir uns 5 minuts (bany maria), fins que l’oli de la tassa estigui calent.
No escalfar l’oli directament de manera que es pugui cremar i perdre les seves propietats nutritives.

La temperatura d’aplicació del oli ha de ser agradable, ni massa calent, ni molt menys fred.
Assegureu-vos que l’habitació estigui caldejada a l’hivern i lliure de corrents d’aire, sense aire condicionat ni ventilador al estiu.

Aplicar l’oli generosament, posant l’atenció en el teu cos.
La quantitat d’oli ha de ser la suficient, de tal manera que les vostres mans llisquin pel cos sense problemes.

Cada àrea del cos l’haurem de treballar almenys 5 minuts amb moviments suaus i ferms. D’aquesta manera l’auto-massatge del cos sencer us hauria de portar uns 20 minuts.

Comenceu per les extremitats: primer el cap, el coll, les espatlles i els braços, les mans,els dits. Continueu pels peus, els turmells, els panxells i les cuixes. I desprès passeu al cos, començant per al pit, l’esquena i l’estómac.

La regla general en l’auto-massatge és utilitzar traços llargs cap amunt i cap avall en els membres i traços circulars en les articulacions.

NOTA: Els moviments circulars és millor fer-los en sentit horari.


Avís: Tots els continguts publicats a "ayurveda.cat" tenen un caràcter merament informatiu i no substitueixen en cap cas la consulta mèdica o l'assessorament professional qualificat. Nosaltres no podem ni donem consells mèdics. Davant qualsevol problema de salut específic, consulteu al vostre metge o farmacèutic. En cas de dubte sobre el tema, consulteu el nostre full de descàrrec de responsabilitat.

Dades i Cookies: Les vostres dades estan protegides. Política de Privacitat.